REVITALIZACIJA JEVREJSKE OPŠTINE BANJA LUKA

Glavni projekat revitalizacije Jevrejske opštine Banja Luka

GLAVNE AKTIVNOSTI JEVREJSKE OPŠTINE BANJA LUKA ZA 2010. GODINU

Revitalizacija Jevrejske opština B. Luka što za nas u ovom trenutku podrazumjeva ostanak i opstanak jevrejskog kulturnog identiteta ne samo na ovim prostorima nego i u svijetu, jedino je moguća kroz izgradnju sinagoge i kulturnog centara koji će u bliskoj budućnosti, kao svetionici u noći dati mnogo bolju mogučnost razvoja i prijenosa vjerske i kulturne riječi Jevrejskog naroda bilo da žive u Svetoj zemlji ili u galutu /dijaspori/ i time sigurno  doprinijeti  međunarodnoj  privredno–ekonomskoj, a prije svega  kulturnoj razmjeni i benefitu  između Izrela i Bosne i Hercegovine.

1. Povrat dobara Jevrejske opštine Banja Luka

Nakon 65 godina od holokausta i katastrofalnih zakona o nacionalizaciji i napuštenoj imovini od strane ex Yu vlasti koje su doveli do velikih alija sa ovih područja polako stavari dolaze na svoje i ako u tranzicijskom periodu nakon raspada exYu u sadašnjem trenutaku u Bosni I Hercegovini, tačnije u Republici Srpskoj možemo slobodno da se deklarišemo Jevrejima. Zahvaljujući podobnoj političkoj situaciji i velikoj gesti Vlade R.Srpske te gradske uprave grada B. Luke planirano je da se sa izgradnjom Jevrejskog Kulturnog Centra sa sinagogom u Banja Luci započne u proljeće 2010 godine.

2. Produženje kursa hebrejskog jezika

Izrada projekta u toku. Do sada smo upriličili tri kursa hebrejskog jezika zahvaljujući  podršci Ministarstva prosvjete i kulture R.Srpske i pogodnosti da u našem gradu imamo adekvatan stručni kadar. To želimo praktikovati i 2010. godine izradom adekvatnog projekta koji će biti obogaćen prigodnim prazničnim molitvama pri obilježavanju slova  tradicije Sredstva za početak kursa najverovatnije krajem marta 2010. godine su obezbjeđena.

3. Tradicionalni projekat druženja mladih iz ex Yu uz prikaz holokausta Jevreja i posjeta kampu smrti  Jasenovac –i memorijalnom centru Gradina u Koraskoj Dubici.
Smatramo ga jednim od najvažnijih uporišta za dalji prosperitet naše opštine i to osobito u organizaciji velikih projekata o holokaustu internacionalnog karaktera /memoari i sjećanja/ da se pamti i ne zaboravi, što će osobito doći do izražaja nakon izgradnje JKC sa sinagogom.

4. Učešće  u aktivnostima Saveza nacionalnih manjina  R. Srpske

Formiranje Saveza nacionalnih manjina R. Srpske  je izvršeno pre 5 godina. Ideju za promocijom nacionalne opcije je dalo članstvo naše opštine. U kordinacionom Odboru Saveza nacionalnih manjina imamo svog predstavnika koji zastupa  naše interese na opštem društvenom planu sa sve večom promocijom jevrejskog kulturnog identiteta na nivou Bosne I Hercegovine.

5. Učešće na Kulturnoj  smotri nacionalnih manjina u BiH u Banja Luci sa prezentaciom jevrejske kulturne tradicije /muzika, pjesma, hebrejski plesovi/

Izradom adekvatnog projekta, želimo da na sasvim pristupačan način, učešćem jevrejskih kulturnih umjetnika iz cjelog  svijeta na  ovoj smotri izvršimo promociju, jevrejskog kulturnog identiteta i istoj damo interna cionalni karkater uz druženje mladih jevreja sa drugim nacionalnim manjinama.

6. Nakon dvije godine rada u saradnji sa Arhivom R Srpske, doći će do realizacije projekta “Memoari na Holokaust Jevreja Bosanske Krajine”

Ovaj  projekat- knjiga je do do sada  največe poduzeto arhivsko istraživanje dokumentacije o Jevrejima na cijelom prostoru ex Yu a, njegova zvanična publikacija i promocija će biti za 27. I 2010. godine na Svjetski dan Holokausta u Klubu nacionalnih manjina u Banja Luci sa početkom od 19 časova. Ovim projektom-knjigom po našem mišljenju izvršen je  do sada najkompletniji presjek stanja života i rada  Jevrejskih opština Bosanske Krajine  kao i života i rada jevrejskih porodica na ovim prostorima tačnije jedno retrostektivno- edukativno  sječanje na Holokaust i stanje Jevrejskih zajednicama Bosanske Krajine onih gradove  gdje su postojale razvijene jevrejske opštine sa  sinagogama / Jevrejska opština Banja Luka, Bihać, Sanski Most, Derventa, Prijedor, Gradiška, Bosanski Brod i Doboj sa pratečim   jevrejskim  porodica u tim gradovima I to sa imenom I prezmenom Poseban dodatak ovog izdanja je knjige če biti autentično svjedočenje očevidaca stradanja jevreja u holokaustu  u obliku  filmovane DVD prezentacije.