IMG_8341

Jevrejski kulturni centar Arie Livne

U Jevrejskom kulturnom centru Arie Livne je trećeg septembra ove godine otvorena kulturna manifestacija “ Dani Izraela i jevrejske kulture“ koja će trajati dva dana, tokom kojih će posjetioci imati priliku prisustvovati projekciji izraelskog filma “ Šetnja na vodi“, predavanju Gabi Abramec, doktora lingvistike i stručnjaka za medjunarodne odnose, pogledati izložbu karikatura jednog od najpoznatijih bosansko-hercegovačkih karikaturista Đoke Ninkovića, iz Jevrejske opštine Sarajevo.

IMG_8328

 

 

 

 

 

 

U prisustvu velikog broja zvanica, medju kojima su bili Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, Gradonačelnik Banja Luke, Slobodan Gavranović, Načelnik za društvene djelatnosti Skupštine grada Radenko Djurica, načelnik Kliničkog centra u Banja Luci Mirko Stanetić te brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života grada, prisutnima se obratio predsjednik centra Arie Livne.

IMG_8236On se zahvalio gostima što su se odazvali pozivu te naglasio, da je Jevrejski kulturni centar na dobrom putu da postane kulturološka ustanova od velikog značaja za grad Banja Luku i Republiku Srpsku. “ Velika mi je čast što vas vidim večeras u ovolikom broju. Pozdravio bih mog prijatelja, Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, gradonačelnika Slobodana Gavranovića, mog ličnog prijatelja Ljubu Ćubića koji je jedan od zaslužnih za realizaciju projekta izgradnje centra“, rekao je gospodin Livne, izvinuvši se što mu vrijeme ne dozvoljava da pomene sve važne goste koji su prepoznali značaj ovog kulturnog dogadjaja. Podsjetio je, da Jevrejski kulturni centar postoji tek godinu dana te da je potrebno još vremena i sredstava da bi počeo da radi punim kapacitetom. Načelnik za društvene djelatnosti u Skupštini grada Banja Luka Radenko Djurica je naglasio, da je saradnja izmedju Jevrejskog kulturnog centra i grada Banja Luke od izuzetne važnosti za unapredjenje kulturnog ambijenta. “ Ovu godinu dana smo iskoristili da se što bolje upoznamo i ubuduće ćemo raditi na jačanju saradnje“, podsjetio je Djurica. Direktor centra, Djordje Mikeš nije krio zadovoljstvo što je manifestacija “ Dani Izraela i jevrejske kulture“ okupila zvanice u tolikom broju i zahvalio saradnicima na podršci u realizaciji projekta. Nakon nastupa Atile i Jelene, dva multitalentovana umjetnika iz Mostara, koji su izvodjenjem sefardske muzike izazvali veliku pažnju prisutnih, organizovan je koktel i degustacija tradicionalne jevrejske kuhinje.